Tuhkimotarina

Tänään vietetään Ruotsissa suurta rakkauden juhlaa: Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist sanovat toisilleen tahdon. Ruotsin kuningasperheen tapahtumien seuraaminen tuli osaksi elämääni kahdeksan vuotta sitten, kun analysoin opinnäytetyötäni varten kruununprinsessa Victorian mediallista kuvaa ja imagoa. On ollut mielenkiintoista seurata jälkeenpäin mihin suuntaan kruununprinsessan ja hänen miehensä, prinssi Danielin imagot ovat muuttuneet.

Ruotsin kuningashuoneessa on viime vuosien aikana tapahtunut paljon. Ruotsin kuningasperheen brandi on muodostunut monisyisemmäksi uusien perheenjäsenten myötä. Tosin myös monimutkaisemmaksi, sillä esimerkiksi prinsessa Madeleinen aviomies Christopher O’Neill ei kuulu varsinaiseen kuningasperheeseen, vaan kuninkaalliseen perheeseen. Hän ei ottanut vastaan prinssi-titteliä avioiduttuaan Ruotsin kuningasperheen jäsenen kanssa. Nyt uutena jäsenenä kuningasperheeseen tulee Sofia Hellqvist. Entisestä tosi-tv-tähdestä, glamour-mallista ja Project Playground -säätiön perustajasta tulee Ruotsin prinsessa.

Monet ovat valitelleet, kun Ruotsin kuningasperheen lapset ovat valinneet elämänsä rakkauden niin sanotusti tavallisten ihmisten keskuudesta, eikä ”sinistä verta” juuri heidän lapsillaan virtaa. Tosin prinsessa Madeleinen puoliso O’Neill on aatelinen. En olisi tavallisuuden tulemisesta kuningasperheeseen huolissani, sillä esimerkiksi prinsessat Estelle ja Leonore tulevat elämään koko elämänsä kuninkaallista elämää. He ovat jo syntyessään kuninkaallisia. He oppivat eri tapahtumien kautta, miten olla kuninkaallinen. Kuningasperheeseen ulkopuolelta tulevan on opittava pukeutumiskoodit, tavat toimia ja muut imagoon vaikuttavat seikat melko nopeassa ajassa. Näiden lisäksi heidän tulee perehtyä luonnollisesti maan ja kuningassuvun historiaan. Yleensä mediassa tästä ajasta puhutaan prinsessa- tai prinssikouluna. Esimerkiksi Prinssi Danielin kohdalla tyylissä tapahtui muutos parissa vuodessa ”kuninkaallisempaan” suuntaan. Kruununprinsessa Victorian silloisen miesystävän pukeutumistyyli vaihtui farkuista, lenkkareista ja lippalakista Lyle & Scott -paitoihin, mustaan takkiin ja Guccin kenkiin vuosina 2003–2005. Viimeisten vuosien aikana samankaltaisen prosessin on läpikäynyt Sofia Hellqvist: ”Käärmetytöstä” on kuoriutunut prinsessa.

Sofia Hellqvistin elämäntarina bikinikuvista ja Paratiisihotelli tosi-tv-ohjelmasta kuningasperheeseen on nykyajan tuhkimotarina, jollaista media haluaa ylläpitää. Samanlaista tarinaa on kerrottu häiden alla myös Walesin prinssi Williamin puoliso, Cambridgen herttuatar Catherinesta ja Norja kruununprinsessa Mette-Maritista. Ei heidänkään taustaansa ole pidetty niin puhtoisena suhteiden ollessa alkuvaiheessa. Kuningashuone on tuonut Hellqvistin historiasta esille erityisesti sen, että Hellqvist on tehnyt merkittävää työtä perustamassaan Project Playgroundissa. Hänen alkutaipaleensa julkisuuden henkilönä on häivytetty. Nyt hänen brandin elinkaareen vaikuttaa uusi elämänvaihe prinssin puolisona, prinsessana. Edessä on edustuksia, uusia säätiöitä ja tulevaisuus kuninkaallisten jälkeläisten äitinä. Niin, Sofia Hellqvistin asema kuningasperheessä muodostuu kahdesta seikasta: Ensinnäkin hän on ”vain” prinssin puoliso. Toiseksi hän ei ole syntynyt prinsessan asemaan. Näin hänellä on tukirooli kuningasperheen brandin muodostumisprosessissa. Hänen asemansa on jotakuinkin prinsessa Madeleinen ja tämän aviomiehen välissä. Jos Ruotsissa ei olisi tehty päätöstä sukupuolineutraalista kruununperimysjärjestyksestä, tulisi Hellqvististä kruununprinsessa.  Tähän tietenkin vaadittaisiin kuninkaan ja hallituksen hyväksynnät. Kysymys kuuluukin olisiko Ruotsi ollut valmis, että tatuoidusta entisestä mallista olisi tullut kruununprinsessa.  

Ruotsin kuningasperheessä on viimeisten vuosien aikana ollut jopa runsaudenpulaa hyvien uutisten kertomisessa. Seuraavaksi, hetkenä minä hyvänsä, syntyy uusi lapsi prinsessa Madeleinen perheeseen. Voi olla, että ennen kuin arvelemmekaan kruununprinsessa Victoria voi kertoa iloisia uutisia. Jos kaikki sujuu hyvin, ja perinteisen kaavan mukaan, prinssiparin perhe voi olla kasvamaan päin jo ensi vuonna.

Aihe: TUHKIMOTARINA

Ei kommentteja

Uusi kommentti