Kuninkaiden valttikortit

Viikko sitten sai kokea Profeettojen mahdin. Olihan tätä jo odotettukin: Kaksi suomi-rapin jättiläistä ensimmäisellä yhteisellä jäähallikeikallaan. Alku oli mahtipontinen kunkkukorttisen esiripun putoamisella ja Sinuhen posse-tahdein. Pyroja, tulen hehkua, näyttävää valoshowta ja vaatteiden vaihtoja. Mukana olivat Cheekin tanssijat, Elastisen tanssivat Kulkurit, Riisi, molempien bändit ja vakkari-DJ:t Luoma ja Ewok. Lavalla laittoivat menemään myös Diandra ja TS. Yhtä jäin kuitenkin kaipaamaan, molempien miestä, Rähinän äijä ja Herrasmiesliigan trion vahva tuki, Brädi. Herra, jonka kappaleella Jalanjälki Profeetat fiittaavat ja Joku päivä -biisissäkin Chekkonen ja TS. Molemmat biisit ovat jopa sellaisia, jotka olisi voinut upottaa hyvin Profeettojen sanomaan: ”On jopa rankempaa pysyy huipulla kun päästä sinne.” ”Edelleen näytetään suuntaa” ”Legenda jää kaikest mitä ehin tekemään tääl, levyil ja historias Ela elää.” ”Siirryn Hall of Fameen väijjyy oman tähden päältä. Haluun et ne muistaa mut nasta laudassa eläneenä, vasta haudassa levänneenä. ”Ainakin paremmin kuin nyt kuullut Vain elämää -coverit.

Alkuosuudesta on mainittava energinen Me ollaan ne. Kiva elementti oli myös molempien jätkien oma aika lavalla. Kummatkin kunkut osaavat ottaa yleisön haltuun ja vetää energialla läpi koko setin. Kokonaisuus oli harkittu viimeistä tahtia ja askelta myöden. Silti minua häiritsivät kaksi asiaa; ensinnäkin biisilistalta löytyi pääosin vain viime vuosien hittejä ja toiseksi jätkien omien osuuksien lähes suorat koreografiat heidän omista showstainsa. Elastisen Voimavirta-tourilla pitämänsä tanssimuuvit sekä Cheekin ja TS:n askelsarjat kohtaamisineen Sokka irti -biisissä. Lisäksi isoilta urilta olisi kuvitellut löydettävän showhun myös alkuaikojen helmiä, kuten Cheekin Jehu tai Elastisen Eteenpäin.

Luoman ja Ewokin DJ-battle oli virkistävä momentti jäähallikeikalle, mutta ehkä Cheekin kohdalla biisit olisivat voineet olla yhteislaullisempia. Battle kuitenkin kumarsi hip hop -kulttuurille, jossa kilpailu ja paremmuuden tavoittelu on se the juttu. Räpissä jokainen kunnon räppäri ilmoittaa olevansa paras, ja sen haltuun ottamiseen tehdään töitä alusta viimeiseen virteen.

Parasta keikassa oli, kun räppärit vetivät suosikkibiisinsä toistensa repertuaarista. Elastisen All Good Everything oli loistava veto, josta tuli esille jätkien omat tyylit räppäämiseen. Cheekin Peggy-valinta oli erikoinen, mutta siinä Jare pystyi näyttämään laulun lahjansa. Samoin kuin omassa Kyyneleet-biisissään. Jare on saanut ääneensä melodiallisuutta, mutta kuulosti kuitenkin siltä, että Cheekin ääni oli menossa. Oliko hän taas ison keikan yhteydessä kipeänä?!?

Loppuhuipennukseen räpin kuninkaat tulivat Egyptin faarao-ajan tyyliin sommitellut nahkarotsit yllään. Ela ja JHT – miksei muuten Jare – veivät tunnelman ja koko keikan kliimaksiin. Profeetat, Eteen ja ylös, Timantit on ikuisia sekä Jokainen kyynel olivat täydellinen lopetus täydelliselle keikalle. Lavalla olivat ehdottomasti kaksi suomiräpin kuningasta, joilla valtikkaat ovat tiukasti käsissään.