Elonkerjuuseen eloa vokalisti-viulistilla

Syyskuun alussa, vihdoin vuoden jälkeen, tuli tietoa Elonkerjuu-yhtyeen jatkosta. Myös tien suunta selvisi, kun yhtyeen vokalistiksi ja viulistiksi nousi Voice of Finlandista ja Palava-yhtyeestä tuttu hevosmies Osku Ketola. Kun vuoden 2016 Vauhtiajojen jälkeen Elonkerjuu lopetti ilman viulistia, ja näyttelijä-solisti Juha Lagströmin toiveesta alun alkaen vuotta aiemmin alkanut ennalta määrittelemättömän pituinen tauko sai jatkoa, ei ollut varmuutta Elonkerjuun jatkosta ja brandin vahvuudesta kestää epätietoisuus. Elonkerjuun viime vuosien jäsenten vaihtuvuuden vuoksi ja tyylillisyyden takia, on Osku Ketola oivallinen valinta. Hän tuo mukanaan bändin tärkeimmän elementin, ja ennen kaikkea hän on solisti. Palava-yhtyeen ja Elonkerjuun imagot ovat lähellä toisiaan, musiikissa on paljon sanlaisia elementtejä. Elonkerjuun fanit ovat kiertäneet myös Palavan keikoilla, joten tukea Ketola varmasti tulee saamaan.

Uusi jäsen tuo aina oman mausteensa yhtyeen kappaleisiin, mielikuviin, imagoon ja brandikuvaan. Erityisesti yhtyeen solistin vaihto vaikuttaa näihin seikkoihin. Lauri Tähkän ja viulisti Johanna Koivun aikana silloisen Lauri Tähkä & Elonkerjuun musiikki oli folkrockia, Lagströmin myötä se muuttui rouheammaksi, suomirockimpaan suuntaan. Vaikka kaksi todella karismaattista ja näyttävää jäsentä on poissa, mutta koska eteläpohjalaisuus ja kansanmusiikista tuttu soitin mukana, nykyinen tilanne on jollain tavalla lähellä alkuaikojen Elonkerjuuta, mutta tietyiltä ominaisuuksiltaan lähempänä edellistä Elonkerjuun vaihetta.

Pohjalainen valokuvaaja Teppo Kankaan ottamissa kuvissa Elonkerjuun neljä nykyistä jäsentä seisovat ladossa, Ketolalla viulu olalla. Nämä ilmentävät yhtyeen pääelementtejä selvästi. Se, riittääkö suhteellisen tavallisen oloista miestä nostamaan yhtyeen takaisin niille sijoille, missä se aikanaan on ollut, nähdään aikanaan. suurimmat ja merkittävämmät asiat tiellä menestykseen ovat kuitenkin musiikki, sekä lavaesiintyminen ja -karisma. Nämä koetaan ensimmäisen kerran puolentoista kuukauden päästä.

Aikoinaan Koivun ollessa Elonkerjuussa hän toi laulullaan kappaleiden sanomaan toisen ulottuvuuden, mitä kappaleet olisivat olleet pelkästään miesten laulamina näkökulman muutoksen vuoksi. Johannan kaunis lauluääni toi myös monipuolisuutta kappaleisiin. Valitettavasti viulunsoiton takia tätä ei hyödynnetty paljoa. Nyt kun solisti on myös viulisti, on kiinnostavaa nähdä millaiseen tasapainoon laulu ja viulu kappaleissa on laitettu ja tulee olemaan.

Ennen Elonkerjuun toista uutta tulemista tapahtuu Koivu.tv:n, hyvinvointikonseptin ja netti-tv:n lanseerauspäivä, joka on jo loppukuusta, 26.10.2017. Koivu.tv:n juontaja-testaajana toimii Elonkerjuun entinen viulisti, näyttelijä, draamaohjaaja, tanssi-terapeutti ja blogisti Johanna Koivu. Ne Elonkerjuun brandin osat, mitä Koivu Elonkerjuuseen toi kautenaan, on nyt nähtävissä selvästi Koivu.tv:n brandikuvassa – näyttävyys, karismaattisuus, terveelliset elämäntavat, kiikunta, luonto ja ”terveellinen sielu terveessä kehossa”. On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tämä konsepti pitää sisällään ja miten pitkälle tämä taas päätyykään. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

Uusittu Elonkerjuu vokalisti-viulisti Osku Ketolan kanssa. Kuva: Teppo Kangas