Elämänhallintaa pakkaa sekoittamalla

Yleensä elämäntilanteet vaihtuvat toisiin luonnollisesti, kuin itsestään: Opiskelun tai uuden työn aloittaminen sekä muutto työn tai parisuhteen ansiosta tuovat eteen uuden elämäntilanteen. Myös tuoreen perheenjäsenen saapuminen osaksi elämää tuo luonnollisen siirtymän seuraavaan vaiheeseen.

Olen jo pitkään elänyt samaa elämäntilannetta, jota en koe omakseni. Tehdessäni sukututkimusta suvustani, olen pohtinut olikohan kunkin pitkään eläneen henkilön elämä heille ominaisin. Vai olisivatkohan he toivoneet sittenkin jotain muuta? Monesti teemme helposti päätelmiä toisen elämästä sen olevan sellainen kuin siihen toinen olisi tyytyväinen. Onpa sanottukin, että elämänlaatu on täysin itsestään kiinni. Valitettavasti on monia asioita, joihin ihminen itse ei voi vaikuttaa tai vaikutusmahdollisuudet ovat hyvin vähäisiä. Tulkintoja tehdään paljon iän, sukupuolen ja menneiden tapahtumien perusteella. Esimerkiksi epäilen vahvasti, etten ole tiettyihin hakemiini työpaikkoihin päässyt sukupuoleni ja iän vuoksi viimeisten vuosien aikana. Myös menneisyyden toimen vaikuttavat tulkintoihin. Kuitenkaan sitä, kenties pelättyä, perheenlisäystä ei ole kuulunut, kun oikeaa rakkauttakaan ei ole tullut kohdilleni. Voihan olla, ettei vauva-arkea olisi välttämättä tullut edes sen oikean kanssa. Ainakin se on varmaa, että monet ovat menettäneet hyvän työntekijän.

Kesällä ärsyynnyin toden teolla siihen, että elämäni junnasi paikoillaan, eikä edistystä mihinkään suuntaan tapahtunut. Lisäksi ajatukseni olivat muuttuneet myönteisistä häiritsevän kielteisiksi. Halusin palavasti muutosta ja laittaa ikäville käänteille kampoihin. Heinäkuun helteessä kyselin Face-kavereiltani miten muuttaa elämän suuntaa uusin keinoin. Sain vastaukseksi perinteisempiä tapoja, joiden kanssa olen päätäni seinään hakannut ”miljoonaan kertaan”. Osa myös luuli minun toimineen jopa kapeakatseisesti. Olen yrittänyt viimeisten vuosien aikana jo useampaan kertaan muuttaa elämäni suuntaa joko opintojen tai työn avulla, mutta mikään ei ole ottanut tulta alleen.

Päätinkin ottaa härkää sarvista ja väkisin muuttaa elämäni. Olen aktiivisesti osallistunut erilaisiin tilaisuuksiin, joissa voin verkostoitua ja luoda uusia kontakteja. Olen opetellut uudella tavalla sanoittamaan osaamiseni ja kuvaamaan kokemustani. Ajatuksieni kurssin taas olen muuttanut muutosvalmentajan avulla. Tai oikeastaan kaikissa näissä prosessi on yhä käynnissä, kuten myös uuden asunnon etsintä toisesta kaupungista. Jälkimmäiseen olen valjastanut ystäviänikin. Elo-syyskuu on ollut kiireistä aikaa, mikä ei varmastikaan hellitä ennen kuin elämäntilanteeni on täysin vaihtunut.

Päivieni kulku on muuttunut. Olen tutustunut moniin minulle entuudestaan outoihin ihmisiin, pohtinut osaamistani uusista näkökulmista ja haastanut itseäni tuorein tavoin. Itseäni miellyttää erityisesti se, että olen päässyt käyttämään muotoiluajattelun keinoja käytännössä. Lisäksi ihanaa on ollut huomata, miten ajatukseni ovat muuttuneet takaisin toivorikkaammiksi. Jälleen uskon, ettei mikään ole mahdotonta.

Miten sitten olen nyt tässä pisteessä? Vaikka itse myllytyksen aloitinkin, niin paljon kiitosta annan Koivun Johannalle, muutosvalmentajalleni. Hänen kanssaan neljällä eri tapaamiskerralla availin ajatuslukkojani ja käänsin mieteitäni myönteisempään suuntaan. Ensimmäisellä kerralla kävimme läpi asioita, jotka jumittavat elämässäni ja ajatuksissani. Päädyin pohtimaan mitä vaihtoehtoja minulla olisi ja mitä hyviä sekä huonoja puolia näissä on. Tulin myös johdatelleekseni ajatuksiani niihin muutosaskeleisiin, joiden kautta voin päästä tavoitteeseeni. Olen lisäksi ottanut askeleita kohti parempaa itseni ja arvojeni ymmärtämistä. Arvot kun osaltaan johdattelevat ihmisen valintoja. Olen huomannut mitkä seikat ovat minulle todella tärkeitä, sekä millaiseksi koen oman hyvinvointini eri osa-alueet. Parasta on ollut ymmärtää mitkä asiat elämässäni ovat hyvin jo nyt, ja että oikeasti elämässä tapahtuu koko ajan asioita, joiden kautta pääsen lähemmäksi tulevaisuuden tavoitteitani.

Koivun menetelmä perustuu ratkaisukeskeiseen ajatteluun, jossa ratkaisu löytyy valmennettavan itsensä sisältä, kunhan ajatuksia tuuletetaan uusilla näkökulmilla. Tilaa Koivu antaakin asiakkaan omalle pohtimiselle ja ajatuksien laajentamiselle. Kun ymmärtää yhden seikan, saa ajatuksista auki vielä muitakin lukkoja. Samalla armollisuus itseä kohtaan lisääntyy, jolloin ajatuksien avaamiset käyvät kuin itsestään. Karisma Coachingin verkkosivustolla Koivu lupaa olla muutosprosessissa tukena ja sen hän totisesti toteuttaa valmennuksen aikana. Hän herättelee aivosoluja pohtimaan asioita katkaisemalla menneisyyden kahleet ja haamut. Kun näkee asiat mahdollisuuksina ja iloa tuottavina, motivaatio kasvaa, ja näin inspiraatio ja intohimo lisääntyvät. Tällöin energiaa vapautuu sekä kasvaa uuden toteuttamiseen.   

Viimeiset vuodet ovat muuttaneet minua paljon, enkä koe olleeni enää samanlainen pitkiin aikoihin kuin millainen vaikkapa olin festivaaliorganisaation päätiedottajana. Nämä pari kuukautta, jotka olen kuluttanut uuden minän sanoittamiseen sekä muutos- että Business Model You -valmennuksissa, ovat taas muuttaneet ajattelutapaani merkittävästi. Ostin taannoin konfirmaatiojuhlaansa viettäneelle onnittelukortin, jossa luki: ”Luota. Sinussa on voima ja valo.” Toivon koko sydämestäni, ettei kukaan tätä ajatusta ikinä kadottaisi. Ainakin on lohdullista tietää, että toivonkipinän kaivamiseen löytyy apua, joka vaikuttaa konkreettisesti ihmisen toimintaan.   

Torstai todella on toivoa täynnä. Huomenna nimittäin astun ensimmäistä kertaa tämän muutosprosessin käynnistyttyä työhaastatteluun. Vaikka elämässäni on nyt monia muitakin isoja hoidettavia asioita ja ajatusta vaativia juttuja, kuten tämä kirjoitus, olen valmiimpi haastatteluun kuin koskaan aiemmin. Uskon uuteen auringonnousuun, ja tekemisen paloa riittää.

Koko muutoksen toteuttaminen on iso prosessi, kun sen aloittaa tyhjästä. Kuitenkin olen jo eri tavoin ja hyvän matkaa toiminut sen eteen, että jonain päivänä muutos on todellisesti tapahtunut. Enkä siis ole työskennellyt vain ajatustasolla. Eihän ilman toimintaa mitään voikaan tapahtua. Matkani siis jatkuu pitkin uutta kulkua.