Arjesta irtautumisen voima

Sain joululahjaksi matkan Madridiin. Siihen oli parisen viikkoa aikaa valmistautua. Vaikka olinkin todella onnellinen, että jälleen pääsen mukavien muistojen Madridiin sekä saan mahdollisuuden käyttää espanjaa, huomasin stressaantuvani matkasta todella paljon. Ennen sitä piti tehdä opintotehtäviä, järjestellä erinäköisiä asioita ja aloittaa vuodenaikaan liittyviä toimia. Lisäksi tietenkin valmistautua itse reissulle. Tästä teki haasteellisen se, että osa tavaroistani on paikassa, johon en ennen matkaa päässyt. Olin jo itse asiassa paria päivää ennen valmis perumaan matkaa, kun stressi alkoi käydä ylivoimaiseksi.

Näin jälkeenpäin olen iloinen, että toteutin viikonloppureissun kesken kaiken kiireen ja purevan pimeyden. Jo pienikin irtiotto arjen aherruksesta antaa virtaa ja lataa akkuja. Kun ei pääse toimimaan samalla vanhalla kaavalla, näkee uusia ympyröitä ja on mahdollista vaihtaa maisemaa, saa uskomattoman paljon energiaa ja uusia ideoita toteuttaa elämänsä haasteita. Viikonloppu virkisti mieltä niin valon määrällä, uusilla kokemuksilla kuin nautinnollisilla hetkillä. Virkeämpi mieli antaa tilaa uusille ajatuksilla ja enemmän jaksamista puristaa arjen haasteita.

Olen ollut viimeksi vapaa-ajan matkalla pari vuotta sitten samaisessa kaupungissa. Ennen sitä olen viimeksi ollut virallisesti lomalla kesällä 2013. Opiskelijan elämä ei tunne sellaista käsitettä kuin loma. Tapahtumatuotantopuolella viestintää ja markkinointia hoitaessani töitä tuli tehtyä niin jouluna kuin juhannuksena. Sosiaalinen media ei koskaan nuku, ja muiden lomakausi on parhainta työaikaa. Syksyllä 2015 tein paljon töitä sen eteen, että itsenäinen branditutkimukseni olisi päässyt lentoon. Seuraavana vuonna etsin töitä ”kuin hullu”, vaikka kävin läpi elämäni yhtä suurinta kriisiä. Päädyin myös, jälleen, Vauhtiajojen viestintään töihin, niin kuin viime kesänäkin. Viime vuonna toteutin Musiikkimanagerin erikoistumisopinnot, johon liittyen muun muassa manageroin rap-artisti Ville Nurmista. Syksyllä alkoikin sitten muotoilu ja media-alan uudistava osaaminen -YAMK-opinnot. Nämä ovat olleet sitä sivutoimista toteuttamista elämässäni. Töiden hakemistakaan en ole unohtanut.

Oman haasteensa arkeeni ovat tuoneet jatkuva matkustaminen kolmen eri kaupungin välillä ja matkalaukkuelämä. Samalla on huolenaiheenani ollut opinnäytetyön toimeksiantajan löytäminen. Vaikka kesällä huomasinkin kuinka minulla on reissaajan sielu, niin nyt olen ymmärtänyt miten tärkeä ihmisen elämässä on oma turvasatama, koti.

Matka tuli oikeasti oikeaan aikaan. Sain ajatukset pois kaikista huolista ja pystyin uudella innolla aloittamaan niin opinnäytetyöni toimeksiantajan etsinnän kuin tarttumaan lisäksi muihin ajankohtaisiin toimiini uudella energialla. Jotenkin sitä myös ymmärsi, että jokaiselle asialle ja tapahtumalle on oma aikansa ja paikkansa. En voi kuin tehdä parhaani ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät, kun niiden on aika lähteä eteenpäin. Tämän olen kyllä jo oikeastaan tiennyt jo pidempään, mutta elämän sateessa pilvien alla sitä unohtaa luottaa elämän tapaan järjestellä asioita, kun on niiden oikea aika tapahtua. Lisäksi huomasin kuinka ideoita alkoi syntymään uudella voimalla, ja luovuus lisääntyi.

Tietoisuus juurikin elämän järjestelevyydestä helpottaa, kun tuntuu, ettei enempää jaksaisi ottaa vastaan, Kun on paljon tehtävää, eri puolille vieläpä, niin ei ainakaan kannata uuvuttaa itseään stressaamalla siitä, mihin ei sillä hetkellä oikeastaan voi vaikuttaa. Kukin tehtävä kannattaa toteuttaa kerrallaan, tai vaikkapa osissa päällekkäin. Kyllä kaikki vielä järjestyy. Tuo helpottava ajatus pelmahti päähäni, kun nautin aamupäiväkahvia terassilla keväisen kaltaisesta auringosta nauttien Madridin kävelytiellä. Tätä nyt sitten toteuttaen pikku hiljaa edeten menen eteenpäin. 

Arjesta irtautumisen voima onkin juuri siinä itsessään: arjesta irtautumisessa, ja sen ajatuksia vapauttavassa tapahtumaketjussa. Ei tarvitse lähteä ulkomaille irtautuakseen arjesta. Festivaalityössä toteutin välipudotuksen muualle käymällä nopeasti rannalla tai nauttimassa pikakävelystä. Jaksoi taas paremmin tehdä yöllä tiedotteita, kun illalla oli tuulettanut aivojaan rakastamallaan toiminnalla.