Ainutlaatuinen Elämänkuvat: Enemmän kuin tuhat sanaa – tunteikkaampaa kuin yksi kuva

Olin etuoikeutettu päästessäni seuraamaan kuinka musiikkiteos syntyy. Tai oikeastaan vain osa siitä, sillä Elämänkuvat-teoksen esityksellisestä panoksesta vastaavat Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit, Vaasan Oopperan kuorot ja lapsikuoro sekä solistit sopraano Päivi Nisula ja baritoni Waltteri Torikka. Itse pääsin katsomaan naiskuoron harjoituksia, kun viime viikon sunnuntaina Vaasan Oopperan kuorot treenasivat esitykseen osioitaan Vaasassa. Oli mielenkiintoista saada nähdä miten loistelias esitys muodostuu pienintäkin yksityiskohtaa myöden. 

Elämänkuvat on syntynyt Vaasan Oopperan ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston aloitteesta. Se kantaesitetään Isonkyrön vanhassa kirkossa Korsholman Musiikkijuhlien päätöspäivänä 1.8.2019. Säveltäjä Olli Kortekangas ja libretisti Pia Perkiö ovatkin saaneet inspiraationsa esitykseen juuri Isonkyrön vanhan kirkon maalauksista. Tämän oratoriosta kirkko-oopperaksi muuntautuneen teoksen kapellimestarina toimii Anna-Maria Helsing, ohjauksesta puolestaan vastaa Ville Saukkonen. Elämänkuvat kertoo 1500-lukulaisen Maalarin ja omaa aikaamme edustavan Mariian tarinoita rinnakkain. Maalarin ja Mariian lisäksi teoksessa pääsevät merkittävään rooliin myös itse kirkko, sen maalaukset ja ilmapiiri. Kuorot luovat tunnelmaa sekä toimivat päähenkilöiden ajatusten esiintuojina. Orkesterit kuljettavat tarinoita oopperalle uskollisella tavalla.  

Harjoituksissa kuoro paneutui muun muassa hengityksen oikea-aikaisuuteen, dynamiikkaan ja konsonanttien ilmaisuun. Tekstejä harjoiteltiin ilman nuotteja niin lähtöjen kanssa kuin ilman alkuja Anton Ylikallion johdolla. Oli kiinnostavaa nähdä, miten kukin kuorolainen keskittyi tekstin muistamiseen, sen ilmaisuun ja musiikin tunne-elämyksen saattamiseen esiin. Jo nyt, noin kaksi kuukautta ennen esitystä, kuulostaa todella hyvältä! Naiskuoron osuuksissa on niin kirkkomusiikkimaista paatosta kuin oopperan tyylikkyyttä parhaimmillaan. Jo näistä maistiaisista sytyin valtavasti – millainen elämys oikein onkaan tiedossa, kun jo nyt yksi osa kuulostaa pätkinä aivan mahtavalta! Tähän päälle vielä kahden kaupunginorkesterin mahtava soundi, muut kuorot ja huippusolistit. Ajatelkaapa Torikan ääntä kirkkotilassa. Eikä sovi unohtaa upeaa tilaa ja tarinoita. Oman lisänsä kokemuksellisuuteen antaa tieto, että teos on omistettu Irma Rewellille – oman aikakautensa merkittävälle kulturistille ja sopraanolle. Todellinen elämys siis tiedossa! Odotan mielenkiinnolla elokuun ensimmäistä, jolloin teoksen kaksi esitystä toteutetaan. Todellakin siis vain kaksi esitystä: Nyt jo Netticketin sivuilta on havaittavissa, että etu- ja keskirivien lippuja ei ole enää paljoa jäljellä.  

 

Esityksen lipputiedot / Netticket.fi

Elämänkuvat / Livets bilder / Pictures of Life
Korsholman Musiikkijuhlat 2019
Isonkyrön vanha kirkko, Museotie 3, Isokyrö
1.8.2019 klo 18.00 & 21.00

Liput:
Eturivit: 65 €
Keskirivit: 52 €
Takarivit: 40 €
Kirkko on rivinumeroitu, hinnoittelu rivisijainnin mukaan.